Dzień Zwycięstwa - 8 Maja w Zgierzu

dodano 2017-05-08 18:43 w kategorii: Powiatowe

Już po raz drugi w Zgierzu Sojusz Lewicy Demokratycznej zorganizował w dniu 8 maja obchody Narodowego Dnia Zwycięstwa.

Do tegorocznych obchodów, upamiętniających 72. rocznicę zakończenia II wojny światowej w Europie, dołączyła zgierska Platforma Obywatelska, a uroczystości swym patronatem objął radny powiatu zgierskiego Rafał Mamiński (SLD).

Delegacje SLD i PO złożyły kwiaty na grobach żołnierzy polskich i radzieckich, wspólnie oddając cześć wszystkim ofiarom hitlerowskiego terroru.

W imieniu Sojuszu głos zabrał Przewodniczący Rady Powiatowej SLD w Zgierzu Marcin Karpiński, przypominając, że Dzień Zwycięstwa to święto państwowe, którego ani władze państwa, ani władze Zgierza, nie chcą obchodzić. Zwrócił też uwagę, że właśnie 8 maja 1945 r. zakończył się czas hitlerowskiego terroru. Z kolei Wojciech Budziarski, przewodniczący PO w Zgierzu i członek Zarządu Powiatu Zgierskiego, w imieniu Platformy Obywatelskiej podkreślił, że 8 maja przypomina nam o wolności, którą tak łatwo utracić.

W skład delegacji SLD weszli: Marcin Karpiński – przewodniczący SLD w powiecie zgierskim, Łukasz Kubiak – sekretarz powiatowy SLD w Zgierzu oraz Rafał Mamiński – przewodniczący SLD w Zgierzu.

Z każdym rokiem w obchodach organizowanych przez SLD w Zgierzu bierze udział coraz więcej uczestników. Być może za rok, na apel Sojuszu o godne uczczenie Dnia Zwycięstwa odpowiedzą także władze miasta.