Konstytucje dla mieszkańców Zgierza

dodano 2017-05-27 16:21 w kategorii: Akcje

W minioną środę, 25 maja 2017 roku, obchodziliśmy 20. rocznicę Referendum Konstytucyjnego. Z tej okazji działacze zgierskiego SLD w sobotnie przedpołudnie na Palcu Kilińskiego w Zgierzu rozdawali mieszkańcom Zgierza Konstytucje RP.

"W środę obchodziliśmy 20. rocznicę Referendum Konstytucyjnego, w którym Polki i Polacy powiedzieli "TAK" obowiązującej dziś Konstytucji. Z tej okazji Sojusz Lewicy Demokratycznej w całym kraju zamierza rozdać pół miliona egzemplarzy Konstytucji RP" - powiedział Łukasz Kubiak, sekretarz SLD w powiecie Zgierskim.

"Konstytucja RP ma już 20 lat, to nowoczesna i funkcjonalna Konstytucja, której nie trzeba zmieniać, za to trzeba jej przestrzegać. Nie ma i nie będzie naszej zgody na zmienianie Konstytucji zwykłymi ustawami, co robią dziś rządzący, niszcząc w ten sposób standardy konstytucyjne" - dodał Marcin Karpiński, przewodniczący SLD w powiecie zgierskim.

Akcja Sojuszu została bardzo pozytywnie przyjęta przez mieszkańców Zgierza, a wielu z nich oprócz deklaracji jej przeczytania wyraziło swój sprzeciw wobec jej naruszania przez rządy Prawa i Sprawiedliwości.